Papiloamele cutanate (verucile pediculate)

PapilomSunt cele mai frecvente formatiuni cutanate benigne care se prezintă sub forma unor excrescente ale pielii ce atârnă de piele. Unele sunt pediculate iar altele sunt sesile cu o bază mai largă de implantare şi au o culoare care variază de la galben deschis spre brun închis.

Papiloamele au origine virală fiind cauzate de un anumit tip de virus HPV (Virusul papiloma uman) care se caracterizează printr-o evoluţie benignă, transformarea lor malignă (cancerul) fiind foarte rară.
Papiloamele cutanate nu produc dureri au o creştere lentă sunt asimptomatice şi pot fi localizate oriunde pe corp.


Cel mai frecvent sunt prezente în zona cervicală (zona gâtului) sau sub braţe (axilar) dar şi în alte regiuni cum sunt toracele, submamar sau inghinal.

În apariţia papiloamelor un rol important îl are imunitatea care odată scăzută permite dezvoltarea nestingherită a HPV (se pot înmulţi) dar contează şi zestrea genetică a individului.
Prin creşterea lor în volum pot deveni inestetice sau pot determina deficit funcţional al zonei dacă sunt neglijate. De asemenea ele se pot irita sau rupe prin frecarea cu haine sau bijuterii sau traumatiza devenind dureroase, sângerânde sau chiar se pot infecta.

Unele afecţiuni precum: greutatea corporală crescută, diabetul, afecţiunile tiroidiene sau sarcina predispun la apariţia lor. Nu se poate scapă definitiv de papiloame, de multe ori cu înaintarea în vârstă vor apărea altele noi.
Papiloamele virale trebuie diferenţiate de nevii melanocitari (aluniţele) precum şi de alte tumori benigne sau maligne hiperpigmentate.

Tratamentul cel mai eficient şi mai simplu pentru rezolvarea acestor leziuni este cauterizarea cu unde radio (radiofrecvenţă). Este cel mai bun tratament pentru ca lasa urme minine iar papiloamele  se refac mai rar comparativ cu alte metode (cum ar fi laserul).

Procedura se efectuează în anestezie locală cu ajutorul unui aparat modern cu radiofrecvenţă.
Eliminarea papiloamelor este o intervenţie chirurgicală nedureroasă care durează între 10 şi 40 de minute în funcţie de numărul lor (într-o şedinţă se pot cauteriza de la 1 până la 50 de papiloame).

După intervenţie se pot utiliza antiseptice locale şi rar antibiotice pe cale generală.
În câteva zile nu mai există nicio urmă a existenţei papiloamelor.

Comment (1)

  1. Cristian

    Buna ziua eu am un papilom la subrat, ieri cand am vrut sa imi epilez parul de la subrat cu masina de tuns am atins papilomul si am sangerat umpic… si m-am speriat mi-a curs cam “un strop de sange” (s-a vazut gen ca si cand curge un picur de apa pe parbrizul unei masini) incerc sa va dau toate detaliile :). Imedeat dupa ce m-am taiat, am pus o solutie de dezinfectare si m-am legat cu pansament in jurul corpului… acum nu stiu ce sa fac sa merg la doctor sau nu e foarte grav? mi se pare ca e umpic mai roz ca inainte. astept un raspuns multumesc frumos 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code